Esplac

Esplais Catalans

Article_esplac1

Esplais Catalans (Esplac) és una associació d’esplais laics i progressistes de Catalunya que treballa des del voluntariat per a la transformació social, mitjançant l’educació en drets dels infants. La federació actualment aglutina 107 esplais situats en 64 poblacions catalanes, agrupant 6.500 infants i 1.500 monitors i monitores. Entre tots aquests esplais, infants i monitors motivats i motivades ens trobem el Drac Màgic i amb molt d’orgull de formar-ne part!

 

Però us preguntareu, què és realment Esplais Catalans?

Esplais Catalans és el resultat de la voluntat dels esplais i persones membres de comptar amb espais d’intercanvi, d’aprenentatge i d’acció conjunta, fent promoció de la igualtat, la llibertat, la participació associativa, l’educació ambiental i els drets dels infants. En aquest sentit, l’associació ofereix formació als monitors i monitores, organitza trobades, impulsa campanyes i promou la creació de comissions de treball sobre aspectes rellevants per als esplais.

Tant per Esplac com pel Drac Màgic l’esplai esdevé una escola de ciutadania per a infants, joves, famílies, monitors i monitores; una forma d’educació popular.

 

Quins són els seus objectius?

Esplac pretén fomentar l’educació d’una sèrie de valors entre els infants i els joves: la participació activa en la societat, la solidaritat, el compromís i la responsabilitat, la cooperació amb les persones i les regions més desfavorides, la justícia social, la inclusió i integració de persones amb necessitats educatives especials, el respecte per la natura i la sostenibilitat, etc.

La voluntat d’Esplac és la de treballar per a la renovació profunda dels projectes dels centres fins a convertir-los en un autèntic espai dels i per als infants. Volem, així, potenciar la transformació cap a una societat més justa i igualitària, que es vertebri al voltant dels drets de les persones.

Esplais Catalans vol que l’esplai sigui conegut i reconegut com a referent educatiu i ser-ne l’associació representativa, tot aprofundint i consolidant el mètode pedagògic dels esplais, així com ser presents a tot el territori català

 

I com s’organitza aquest gran entramat d’esplais?

Per una banda, els esplais s’organitzen territorialment a través de deu Sectors geogràfics, per tal de participar en l’associació. El Drac Màgic, es troba dintre del sector Penedès-Garraf i Anoia, juntament amb el GER (St. Pere de Ribes), el MIV (Vilafranca del Penedès), el Zig-Zag (Vendrell), el GEM (Sta. Margarida de Montbui), el Globus Roig (Calafell) i el Gotim (Guardiola de Font-Rubí).

Per una altra banda, per tal de millorar i aprofundir en la tasca educativa dels esplais i de la pròpia associació, també s’estableixen comissions amb diferents formats per al treball en projectes concrets:

  • Comissió Internacional
  • Comissió Reduint Petjada
  • Comissió de Gènere

Article_esplac2

Tanmateix, per tal que els objectius plantejats es duguin a terme és necessari tot un engranatge participatiu, garantint diversos espais en què tots els esplais puguin aportar les seves visions i decidir sobre el present i el futur de la nostra associació al llarg del curs. Així doncs, monitors i monitores, alliberades i alliberats, equips generals de Sector, tècnics i tècniques i l’Equip de Direcció, ens reunim en diferents punts de trobada, participació i reflexió, com són les Assemblees generals, les reunions de sector i de comissions, els Grans Comitès, l’Escola d’Esplac, etc.

 

Però, en què es tradueix tot això? Quines activitats fem?

En quant a Sector, els esplais ens trobem freqüentment durant tot el curs; ja sigui per celebrar el dia dels Drets dels Infants; per formar-nos i debatre al Calça’t o per conviure, riure i aprendre plegades en una de les trobades de cap de setmana.

Però no només això, l’any passat, un bon grapat de monitors i monitores de tots els esplais d’Esplac ens vam trobar a Vilaseca (Tarragona) per celebrar la Monifesta’t. Es tracta d’un espai on poder aprendre en el sentit més ampli de les formacions i a partir de l’intercanvi d’experiències i el treball conjunt. La Monifesta’t és també la manera de mostrar com som i què volem, perquè se’ns escolti i se’ns reconegui.

Article_esplac3

Aquest curs viurem l’Esplaiada, a Llagostera (Girona). Com totes les Trobades Generals, serà un espai de trobada de tots els esplais d’Esplac, amb infants, monitors, monitores i famílies, per fer esplai conjuntament i reivindicar la nostra tasca educativa. És una activitat molt especial per les seves dimensions (en la última edició es va arribar a les 2000 persones!) i per la possibilitat de participar-hi activament. La Trobada General és la gran festa dels esplais, de la que en sortim amb molta motivació i energia per a seguir enfortint l’esplai!

En tot això, Esplac està sol?

Ni molt menys! La principal vinculació associativa a nivell ideològic s’articula en el Moviment Laic i Progressista (MLP) del qual Esplac és membre impulsor i actiu. L’MLP promou el lliurepensament des de la ciutadania activa per assolir les més altes cotes de felicitat personal i pública. L’MLP es defineix com una eina per a una transformació en profunditat de la societat partint de la base de l’ideari laic i progressista. Està constituït com una coordinadora d’entitats i el seu funcionament és federal.

Les entitats i organitzacions que vertebren aquest moviment són:

Actualment, l’MLP s’està en un procés de redefinició i de construcció, el resultat del qual serà el Moviment d’Educació Popular (MEP). Estarem a l’aguait!