Història

Aquí teniu un petit resum dels més de vint-i-cinc anys d’història de l’esplai, des de la seva creació als anys 80, passant pels anys de creixement, i l’època de consolidació com a entitat educativa de referència a Vilanova i la Geltrú.

Antecedents

Tot comença l’any 1979 amb la creació de l’esplai laic La Xiruca, un esplai situat al barri de Sant Joan i que està lligat a l’Associació de Veïns d’aquest mateix barri. En aquests inicis l’entitat funciona només els dissabtes a la tarda, però al cap de poc temps, es decideix a oferir un espai de ludoteca diari. És en aquest moment, que es veu la necessitat de canviar de local i l’entitat es trasllada, de lloguer, a una petita casa al carrer Bailén. Aquest nou projecte, que es passa a dir “Espai d’Esplai”, és voluntari i està a cavall entre una ludoteca i un esplai, ara ja desvinculat de l’associació de veïns. Funciona cada tarda, però alguns monitors aviat se’n cansen i el projecte comença a perillar degut a la falta d’educadors.

Els inicis

No va ser fins deu anys més tard, el 22 de setembre del 1989, que el Centre d’Esplai Drac Màgic comença a prendre forma. Coincidint amb la construcció del Centre Cívic de Sant Joan, tres noies de Vilanova fan el curs de monitor en el lleure a l’escola d’esplai de la Fundació Pere Tarrés. Allà coneixen dos formadors de l’escola que, a la vegada, són monitors d’Espai d’Esplai. Ells no volen que la seva entitat desaparegui, però tampoc tenen gent per poder tirar-ho endavant, així que aprofiten que aquestes tres noies necessiten un esplai on fer les pràctiques per a buscar més monitors i reduir l’activitat de l’entitat als dissabtes a la tarda (tal i com es feia inicialment a la Xiruca), a més de traslladar-se al Centre Cívic de Sant Joan.

Així doncs, i amb la col·laboració de l’ajuntament, la nova entitat d’educació en el lleure infantil i juvenil s’instal·la definitivament al Centre Cívic del barri amb el nom de Centre d’Esplai Drac Màgic, escollit pels infants que en aquell moment en formaven part.

Cal remarcar que l’Associació de Veïns de Sant Joan i el Drac Màgic van ser les primeres entitats a formar part d’un centre cívic que, des del seu inici, ha tingut un gran moviment associatiu i d’entitats.
Tot i demanar suports puntuals a la Fundació Pere Tarrés, la ideologia de l’entitat segueix essent laica. Aquest fet es dóna, principalment, perquè un dels objectius principals que te aquest grup de monitors és lluitar perquè no deixi d’haver-hi un esplai laic a Vilanova. Fins aquell moment, n’hi havia hagut dos a la ciutat, el Xaloc i la Gresca, però tant l’un com l’altre van acabar desapareixent per les dificultats d’aconseguir mantenir un local propi.

L’evolució dels grups d’edat i l’entrada a Esplac

En les primeres èpoques de l’esplai hi havia dos grups d’edat que s’anomenaven Menjarocs (petits) i Trencapinyes (grans). Més tard va aparèixer el grup de mitjans i es va passar a denominar els grups amb noms de coets, jugant amb el nom del barri on es troba l’esplai. A partir d’aquell moment els grups es van anomenar PiulesEspurnes i Trons. Les Traques eren els monitors.

L’any 1994, i després de veure la necessitat de rebre suport logístic i legal per part d’una federació com a conseqüència del creixement en nombre d’infants i activitats, el Drac Màgic passa a formar part d’Esplac, una federació d’esplais laica i progressista que, a diferència d’altres, no es contradiu amb els valors de l’entitat.

Durant els primers anys de funcionament la quantitat d’infants que té l’esplai augmenta i disminueix any rere any. Les famílies no tenen la consciència de continuïtat dins de l’esplai, on un nen o nena que entra amb sis anys pot arribar a ser monitor al cap dels anys. Que les famílies agafin aquest concepte costa uns quants anys però, a poc a poc, s’aconsegueix. I així, a mida que els grups van anar creixent i quan ben bé es complien els 10 anys, es va crear el grup de joves que va prendre el nom que fins aquell moment tenien els monitors, les Trakes. Un parell d’anys després, i amb l’empenta i les ganes de l’equip de monitors, que ja feia una bona temporada que hi anaven darrera, es va crear el grup de Cigronets, amb infants de 4 i 5 anys.

Així doncs, a partir d’aquell moment l’esplai el formen cinc grups: Cigronets, Piules, Espurnes, Trons i Trakes.

La consolidació del Drac Màgic

Entre els anys 2003 i el 2006, l’esplai va créixer considerablement en quantitat d’infants inscrits, arribant als 150 i assolint la fita de ser l’esplai més gran d’esplac.

Botifarrada 15è aniversari

També s’incrementa llavors l’equip de monitors, en quantitat i qualitat, ja que el relleu generacional es produeix més suaument degut a que els monitors, abans de deixar l’esplai definitivament, passen uns anys sense tindre responsabilitats en un grup d’edat i es dediquen a altres gestions o a assessorar i fer més lleugera la tasca dels monitors més actius. Es crea la figura de l’alliberat.

L’any 2004 vam celebrar el 15è aniversari de l’esplai, en el que es van fer molts actes als quals es van convidar els esplais de Vilanova i del sector Penedès-Garraf.

Les colònies de l’any 2006 també signifiquen un punt important en la història del centre, ja que, després d’uns mesos de reflexions i de repensar el projecte educatiu, decidim canviar radicalment la dinàmica de les colònies. Vam decidir treballar el centre d’interès de la ciutat d’una manera molt especial. Els nens i nenes de l’esplai participaven i decidien quines activitats volien fer, de manera democràtica i separats per grups de preferències, no pas d’edat com s’havia fet sempre. En resum, els infants d’aquelles colònies van crear conjuntament una ciutat a la seva mida. Podeu llegir més sobre aquestes colònies a l’article de Mindundi, el nom que els mateixos nens i nenes van escollir per la ciutat que van fundar. Aquelles colònies van introduir una idea molt poderosa a l’esplai, que és la necessitat constant de questionar-se i repensar, cada any i cada dia, quina és la millor manera d’educar.

Les colònies són el puntal bàsic sobre el què construïm el nostre projecte educatiu. La convivència dels dies de colònies serveix per posar en relació tot allò que s’ha anat adquirint durant el curs, i els resultats són immillorables. La màgia de les experiències que monitors, monitores, nens i nenes que vivim durant aquests dies són regals que perduren tota la vida i que ens fan continuar treballant amb alegria, any rere any.

Fruit d’aquest canvi i de les ganes de créixer, el 10 de maig de l’any 2007 fem un primer pas molt important per aconseguir un local propi. Es tracta de la cessió, per part de l’ajuntament, de l’Ermita de Sant Joan per un període de 30 anys, tot i que primer ens haurem de fer càrrec de la rehabilitació de l’edifici, que està en un estat ruïnós. Durant els propers anys ens hi dedicarem, juntament amb la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia.

El 20è aniversari

Durant l’any 2009 l’esplai vam celebrar el 20è aniversari amb un seguit activitats. Els actes es van iniciar amb el concurs de la samarreta commemorativa. També vam organitzar, amb la voluntat de crear debat i continuar amb la tasca educativa de l’esplai, un cicle de xerrades durant els mesos de març, abril i maig, amb la participació de personalitats dels diferents àmbits de les temàtiques tractades: “Educar en l’actualitat. Nous reptes de futur”, “L’esplai ahir i avui” i “Cultura participativa”.

20 anys

La festa de celebració va ser compartida amb els altres esplais de la ciutat que també feien anys el 2009. Els Grumets amb el 10è i la Geltrú amb el 40è, van ser els altres protagonistes de la festa Esplaia’t, en la que ens van acompanyar els altres esplais de la ciutat.

També vam organitzar amb molta participació una excursió fins a la Talaia i amb un dinar posterior i conjunt amb totes les famílies de l’esplai a la Masia en Cabanyes. I també a l’estiu, l’últim dia de colònies, tots els nens i nenes, pares i mares i monitors i monitores vam dinar plegats a la casa de colònies.

A part d’aquests actes, vam muntar una exposició per recordar vells temps i veure com hem anat canviat i, a mitjans de setembre, vam celebrar una trobada de monitors, ex-monitors i cuiners que han passat per l’esplai. Vam concloure els actes de celebració amb la bufada d’espelmes conjunta demanant un desig: “Poder ser del Drac Màgic per molts i molts anys”.

Més enllà de la vintena

Just després de celebrar l’aniversari i amb l’inici del nou curs la feina de casi 3 anys de monis, famílies i infants comença a donar els seus fruits. Durant el curs 2010-2011 el Drac Màgic es trasllada a la seva nova seu, un espai propi on desenvolupar el projecte i fer-lo crèixer. L’Ermita comença a convertir-se en un espai de referència per a totes les persones que formen part de l’esplai.

Durant els següents cursos hem consolidat l’Ermita i ja ens l’hem fet nostre, l’esplai ha continuat creixent. Això ha comportat que en els darrers anys el grup d’espurnes fos dels més nombrosos, cosa que suposava un malestar per part dels monitors/es ja que no podíem arribar pedagògicament i educativament parlant a un grup d’infants tant nombrós. Així doncs l’equip de monitors/es decideix durant el curs 2013 – 2014 crear un nou grup d’esplai, els Xiuladors.

D’aquesta manera l’esplai Drac Màgic a dia d’avui es compon de sis grups: Cigronets, Piules, Espurnes, Xiuladors, Trons i Traques.

El 25é Aniversari

Durant l’any 2014 l’esplai Drac Màgic a complert 25 anys d’història, i ho ha celebrat com mai organitzant un tou de activitats i actes. Aquest n’és un petit resum dels més destacats.

Jornades esplaístiques

De bon mati, infants, famílies i monis vàrem fer una excursió a l’Atalaia tot fent petar la xerrada i jugant una miqueta. A dalt del cim vam recuperar forces esmorzant tots junts i es va disputar un concurs molt original.

Tot seguit vam fer cap a l’ermita d’en Puff on vam dinar una paella estupenda que estava ben merescuda després de haver caminat tant. Tot seguit després de la sobretaula infants i monis vam jugar molt i vam gaudir d’un espectacle infantil molt divertit i entretingut! Pares i mares també estaven enfeinats fent debats molt interesants juntament amb l’equip de monis.

Cap al tard no podia faltar el cançoner així que vam gaudir d’una vetllada clàssica d’esplai amb guitarra i tots cantant.

I espereu que encara ni hi ha més! Com que no en teníem prou, també vam organitzar un fabulós concert.

Concert

Vam començar sopant pa amb tomàquet i botifarra per omplir be l’estomac. Tot seguit una sèrie de DJ’s van començar a animar l’ambient. Com a plat fort vam gaudir del grup de musica: Rumb al bar.

Per acabar el concert no podien faltar les fabuloses Soundvitx que varen concloure la festa amb molta musica, ritme i jocs!

L’AEF2014

Aquesta és una trobada de tots aquells i aquelles que hagin sigut monis, cuiners, o hagin participat a l’esplai en algunes ocasions. Aquest any, vam haver de jugar uns rols diferents en equips els quals havien de complir uns objectius per poder traspassar la “frontera” que ens permetria anar a la casa a seguir la trobada.

L’endemà vam gaudir de un dinar de paella tots junts explicant anècdotes esplaístiques i recordant vells temps.

Foto de grup AEF14

El futur

Actualment tenim al darrera un quart de segle d’història i més de 140 infants i joves inscrits, que ens donen un rodatge com a entitat de lleure força important dins la ciutat.

L’esplai Drac Màgic encara el futur amb molt d’optimisme, amb les mateixes ganes i convicció del primer dia, partint com una entitat de referència i consolidada dins el teixit associatiu de Vilanova i la Geltrú. Ho fem amb la il·lusió de seguir escampant la història d’en Puff  i els seus valors arreu amb la ferma voluntat de canviar el món a llarg termini!

Seguim endavant, seguim fent història, seguim vivint experiències úniques i és que…

“Hi ha dies que valen per anys”